Vymýtíme nápojové automaty ze škol

Šéf pražské ODS a poslanec Boris Šťastný se opravdu vyzná a ví co umí nápojové automaty. Při své předvolební kampani v září 2010 se snažil říkat lidem co je a co není zdravé.

Šťastný chce „vymýtit“ ze všech pražských škol nejen nápojové automaty na čokoládu a jíné nápoje, ale také prodejní automaty na potraviny (tyto prodejní automaty si pojmenoval jen automaty na sladkosti).

Automaty na sladkosti by měly na školních chodbách nahradit přístroje nabízející zdravější potraviny, včetně například mléka a obyčejné vody.

„Chceme dostat ze škol automaty na sladké nápoje a sladkosti. Máme možnosti, jak to zajistit, a učiníme tak krátce po volbách,“ řekl Boris Šťastný.

Dostat automaty z pražských škol, které zřizuje město, má pomoci rodičům, jež se snaží vést děti k tomu, aby jejich potomci jedli ve škole zdravěji.

„Jakou má cenu učit doma dítě zdravě jíst, když pak přijde do školy a koupí si sladkost nebo sladký nápoj? Tomu chceme zabránit a dětem nabídnout alternativu v podobě zdravých potravin a nápojů,“ řekl Šťastný.

To, že pražské děti mají problémy s nadváhou, potvrdil také přednosta III. interní kliniky endokrinologie a metabolismu 1. LF UK a VFN Štěpán Svačina.

Ten je zároveň v týmu poradců Borise Šťastného. „Problémy s obezitou dětí v Praze se nelepší, naopak zhoršují,“ tvrdí Svačina.

Šťastný se hodlá ve školách zaměřit nejen na nápojové automaty, chce se také zasadit o to, aby se ve školních jídelnách vařilo lépe a zdravěji.

Možná by se ale pan Šťastný měl zamyslet nad tím že pokud budou děti konzumovat denně ochucené mléko (děti totiž neochucené mléko odmítají) pak jejich váha poroste mnohonásobně rychleji. Dobrou zkušeností byla jedna sportovní škola kde díky dobrému lobingu byly umístěny prodejní automaty na mléko. Nápojové automaty na teplé nápoje pak musely opustit okamžitě školu.
Po půl roce se ale rodiče i trenéři postavili proti těmto automatům protože i děti které každý den sportují velmi rychle začaly nabírat na váze.

Vymítit nápojové automaty ze škol tedy nebude asi z důvodu toho že mají děti problémy s nadváhou. Je to jen populistický krok a nebo je to zájem někoho jiného ?

Argument že si pak dítě nekoupí sladkosti je úsměvný. Copak po cestě do koly nemá možnost si koupit svoji oblíbenou čokoládu v obchodě ?

4 komentářů na “Vymýtíme nápojové automaty ze škol”

  1. vLAĎKA napsal:

    Nemyslíte tento článěk vážně, viďte? Nebo nejspíš autor nemá děti. Naprosto souhlasím s odstraněním všech utomatů na sladké nápoje, sladkosti a „slanosti“ ze základních škol. Není pro děti větší lákadlo než lízátko za pár korun, kolem kterého projde několikrát denně ve škole, a které mu nikdo nezakazuje. Vyběhnout si o přestávce do obchodu asi nemůže, viďte. Proč automaty neobsahují jen vodu, cereálie a napříkald sušené ovoce. Děti mlsají rády a to je možné i zdravě. Zamyslete se.

  2. Kvido napsal:

    Za obezitu muzou urcite automaty na skolach pane Stasny!! kdyz se budete rejpat v pr*eli tak to bude mit stejnej vysledek jako kdybyste zrusil automaty na skolach… radsi kdybyste se zajimal o opravdove problemy..ale proc kdyz je takovahle prkotina jednodusi a dostavate za to honorář 😉 btw. na ty fotce jste fakt fešák…modrej ptaku

  3. tom napsal:

    Toto povídání je velmi úsměvné a hloupé. Vaši firmu to shazuje. Sám víte, že píšete nesmysly a proto raději nepiště nic. Nebudete se alespoň ztrapňovat…

  4. ales napsal:

    Vlaďko: Byl jsem přítomen u výsledků takového testu a víte jak to dopadlo ? Děti si nic nedaly. Neměly svačinu takže byl hlad a na pití ? Vodu také nechtěli takže byly bez příjmu tekutin. Pokud tento návyk nemají z domu pak je to nemůže učit nějaký automat nasilnou formou buď toto a nebo nic.
    Tome: Toto povídání vychází z faktů zkuste si projít internet a najít si informace než budete něco kritizovat

Přidat komentář